The J. D. Story Administration Building as seen from Mansfield Place (previously Circular Drive), The University of Queensland, St. Lucia Campus

Keniger, Michael, 1947-. The J. D. Story Administration Building as seen from Mansfield Place (previously Circular Drive), The University of Queensland, St. Lucia Campus.

 
Attached Files
Name Description MIMEType Size Downloads
Click to show the corresponding preview Slide_011.tif   image/tiff 52.55MB 86


Title The J. D. Story Administration Building as seen from Mansfield Place (previously Circular Drive), The University of Queensland, St. Lucia Campus
Alternative Title J. D. Story Administration Building, The University of Queensland, St. Lucia Campus
Abstract/Summary The precast vertical concrete mullions shown on the north-eastern facade of the building "provide a sense of formality to the sweeping curve of the building."
Date of construction 1966
Date photo taken 1986
Date scanned 2012-11-26
Publisher The University of Queensland Library
Architect James Birrell, Queensland University Architect
James Birrell and Partners
Photographer Keniger, Michael, 1947-
Location The University of Queensland
St. Lucia Campus
Brisbane, Queensland
Open Access Status Other
Category Educational facilities
Subcategory Universities
Period Late twentieth century (1960-)
Condition Original
Structural Systems & Elements Concrete construction
Masonry construction
Building Materials Concrete
Pre-cast concrete
Architectural Features Concrete floors
Concrete walls
Concrete roof slabs
Concrete Mullions
Fire escapes
Surrounding Features Footpaths
Rights Research and private study only. Not to be reproduced without prior written permission. Rights holder: Michael Keniger.
References Pratt, Fuller. "The University of Queensland Buildings, St Lucia Campus by James Birrell." Bachelor of Architecture Undergraduate Thesis, University of Queensland, 1998.
Additional Notes "Birrell produced a design for a linear multi-storey buiding positioned to extend the mass of the existing Biochemistry Building, but cranking the plan to address Circular Drive and The Great Court. In Addition, a small rectangular pavilion room raised on pilotis, that was to serve as the Senate House, sat adjacent to the multi-storey building on the Hawken Drive address." UQ B
 
Created: Wed, 09 Jan 2013, 15:18:38 EST by Cathy Bauer on behalf of Research Information Service  -  Detailed History
Preview/Stream (click the image for a higher quality version)
Datastream Preview