The southern facade of the Central Library with the Sir Fred Schonell Memorial Fountain in the foreground, the University of Queensland St. Lucia Campus, Brisbane

Keniger, Michael, 1947-. The southern facade of the Central Library with the Sir Fred Schonell Memorial Fountain in the foreground, the University of Queensland St. Lucia Campus, Brisbane.

 
Attached Files
Name Description MIMEType Size Downloads
Click to show the corresponding preview Slide_013.tif   image/tiff 53.33MB 55


Title The southern facade of the Central Library with the Sir Fred Schonell Memorial Fountain in the foreground, the University of Queensland St. Lucia Campus, Brisbane
Alternative Title South entrance to the Central Library, the University of Queensland St. Lucia Campus, Brisbane
Abstract/Summary The sandblasted concrete facade and regular, thin, full height windows between the concrete wall panels of the Central Library are shown. Three protruding windows can be seen to the left as well as the original main entrance. In the foreground is the Sir Fred Schonell Memorial Fountain by sculptor Inge King, installed in 1972 and made of bronze.
Date of construction 1973
Date photo taken 1981
Date scanned 2012-11-26
Publisher The University of Queensland Library
Architect Robin Gibson
Photographer Keniger, Michael, 1947-
Location University of Queensland St Lucia Campus, Brisbane, Queensland
Australia
Open Access Status Other
Category Educational facilities
Subcategory Universities
Period Late twentieth century (1960-)
Style Brutalist
Condition Original
Structural Systems & Elements Concrete construction
Building Materials Bronze
Concrete
Glass
Architectural Features Balustrades
Concrete walls
Entrances
Facades
Fountains
Sculptures
Stairs
Surrounding Features People
Trees
Water
Rights Research and private study only. Not to be reproduced without prior written permission. Rights holder: Michael Keniger.
References Whittle, Robin. "Inge King's 1972 Sir Fred Schonell Memorial Fountain at UQ St Lucia campus." http://igking.info/inge/Schonell-Fountain/
Additional Notes The fountain has been altered since its initial installation due to remodelling and renovations to the library buildings, as has the part of the Central Library shown in the image, in particular by the removal of the entrance.
 
Created: Wed, 09 Jan 2013, 14:47:06 EST by Cathy Bauer on behalf of Research Information Service  -  Detailed History
Preview/Stream (click the image for a higher quality version)
Datastream Preview